Våra projekt

LasseMajas stiftelse vill driva projekt som syftar till att öka barn och ungas läs- och skrivförmåga. Att kunna läsa och skriva är en förutsättning för vårt demokratiska samhälle. Vi måste tillsammans hjälpas åt så att alla barn får chansen att utveckla ett gott språkligt självförtroende.

LasseMajas Skrivarskola är ett initiativ som skapats och leds av LasseMajas stiftelse. 

Bakom projektet LasseMajas Skrivarskola står bland annat Martin Widmark och Helena Willis, författare och illustratör till barn- och ungdomsböckerna LasseMajas Detektivbyrå. 

LasseMajas Skrivarskola

Att känna sig trygg i sitt språk och sin identitet är en förutsättning för att kunna delta på lika villkor i samhället och för att främja en hållbar integration. LasseMajas Skrivarskola är en metod som främjar skriv- och läslust hos lågstadieelever och stärker deras självkänsla – både språkligt och känslomässigt.

Foto: Linköpings kommun

Barnen arbetar som riktiga författare

Genom att arbeta som riktiga deckarförfattare får eleverna utveckla sin avkodningsförmåga, läsförståelse och berättelseskrivning, samtidigt som de utforskar hur skrift och bild samspelar. De får också möjlighet att diskutera och samarbeta kring texter, vilket stärker deras förmåga att uttrycka sig och förstå andras perspektiv.

Inspirerade av Martin Widmarks egen arbetsmetod

Under projektets gång skapar eleverna sin egen deckare, inspirerade av författaren Martin Widmarks egen arbetsmetod. De får även chansen att brevväxla med en vän-klass och dela sina tankar om skrivprocessen. När projektet avslutas firas allas kreativitet och insatser med en Deckarfest, där eleverna från de två olika klasserna får träffas, visa upp sina berättelser och fira sitt skrivande tillsammans. 

Om de vill får de läsa upp

De som vågar får också läsa upp sina egenskrivna deckare för sina nya kompisar, vilket ger en extra dimension av gemenskap och självförtroende.

Sagotåget är ett initiativ från LasseMajas stiftelse och har utvecklats tillsammans med XX. Pilotprojektet med de första förskolorna planeras att starta upp under hösten 2025.

Sagotåget

Sagotåget är ett initiativ från LasseMajas stiftelse som hjälper förskolor att arbeta med strukturerad och engagerande högläsning. Genom besök av våra utbildade pedagoger får både barn och pedagoger uppleva hur berättelser kan väcka nyfikenhet, stimulera språkutveckling och stärka läsförståelsen – redan innan barnen lär sig att läsa (avkoda text). Denna tidiga träning i läsförståelsestrategier ger en solid grund för deras framtida läsfärdigheter.

Skapa en levande högläsningsstund

Våra pedagoger besöker förskolor och träffar femåringarna för att tillsammans utforska berättelsernas värld. Med hjälp av etablerade läsförståelsestrategier skapar pedagogen en levande högläsningsstund där barnen inte bara lyssnar utan också tänker, reflekterar och deltar aktivt i samtalet om texten.

”Nu blir ni vagn nummer 32 i tåget!”

När sagostunden är avslutad bjuds förskolan in att ansluta sig till Sagotåget – en växande gemenskap av förskolor som vill arbeta med strukturerad och lustfylld högläsning. ”Nu blir ni vagn nummer 32 i tåget!”, säger vår pedagog när en ny förskola kliver ombord.

Som en del av Sagotåget får förskolorna löpande stöd genom inspirationsmaterial, korta föreläsningar och möjligheten att dela idéer och erfarenheter med andra deltagande förskolor. Tillsammans bygger vi en stark läskultur och lägger grunden för barnens framtida läsförståelse.

Är ni intresserade av att höra mer om projekten i LasseMajas Stiftelse eller vill bli en samarbetspartner, ta kontakt med oss så berättar vi mer.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.